sluiten

geschiedenis

De Doelen is een Rotterdams icoon met een geschiedenis die teruggaat tot 1622, toen “St. Joris Doele” dienst deed als gildehuis voor de kruisboogschutters van de stad. Na 1680 begonnen stadsmuzikanten regelmatig concerten te geven in “De Doele” aan het Haagscheveer, vlak bij de Delftsche Poort. In 1697 verleende de gemeenteraad “De Doele” toestemming om openbare concerten te organiseren, mits deze “zonder de minste onregelmatigheid werden gehouden en er geen alcoholische dranken werden genuttigd.“

In 1844 werd de “Groote Doelezaal” aan de Coolsingel geopend ter vervanging van “De Doele” aan het Haagscheveer. Na bijna een eeuw als concertzaal en evenementenlocatie te zijn gebruikt, werd het gebouw in 1930 gesloten vanwege bouwkundige problemen.

De nieuwe Doelenzaal, ingehuldigd in 1934, werd verwoest tijdens het bombardement op Rotterdam in mei 1940. Deze tragische gebeurtenis vernietigde niet alleen het historische hart van de stad, maar decimeerde ook een levendige, diverse en internationaal vermaarde muziekscene.

Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de Doelen vond plaats op 18 mei 1966, tijdens de jaarlijkse Opbouwdagviering. De officiële opening van de Doelen op het Schouwburgplein, een cultureel monument ontworpen door architectenbureau Kraaijevanger uit Rotterdam, markeerde een belangrijke prestatie in de wederopbouw van de stad na de oorlog. De opening van zo’n cultureel paleis werd gezien als het hoogtepunt van de wederopbouw. ​​

Het Willem Burger Kwartier werd geopend in 2000 en is speciaal gebouwd voor congressen en zakelijke bijeenkomsten. Het multifunctionele gebied wordt nu ook regelmatig omgetoverd tot festivalhart of unieke concertzaal, waar u concerten van nog dichterbij kunt beleven en dance-evenementen kunt organiseren.